Hoofdpijn

Hoofdpijn kent meerdere vormen. De twee vormen waarvoor u terecht kunt bij een oefentherapeut zijn spierspanningshoofdpijn en migraine.

Hoofdpijn voortkomend uit de nek wordt ook wel cervicogene hoofdpijn of spanningshoofdpijn genoemd. Het wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. Meestal zijn ze het gevolg zijn van een ongemakkelijke lichaamshouding, sociale of psychische spanningen of van vermoeidheid. U kunt een drukkend of klemmend gevoel aan beide zijden van het hoofd. De pijn duurt van enkele minuten tot vele dagen en gaat niet gepaard met andere verschijnselen.

Bij oefentherapie Cesar/Mensendieck leert u zelf de tools aan die u kunnen helpen om grip te krijgen op deze hoofdpijn.
Allereerst is het belangrijk te leren ontdekken wat voor u de trigger is van de opkomende hoofdpijn, op deze manier kunt u de hoofdpijn leren te voorkomen. Daarnaast leert u hoe u de hoofdpijn kunt verminderen wanneer deze al aanwezig is. Het leren ontspannen van de vaak gespannen nek-schouderspieren is een noodzakelijke vaardigheid om hoofdpijn aan te pakken.

Leren ontspannen wordt op verschillende manieren aangepakt; algehele ontspanning, d.m.v. gerichte rek/stretchoefeningen, ademhalingsoefeningen en met behulp van myofeedback. Myofeedback leert het lichaam aan hoe je effectief kunt ontspannen.

Migraine is een vorm van hoofdpijn, die aanvalsgewijs optreedt en gepaard gaat met andere klachten zoals misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht, geluid en geuren. De pijn in het hoofd is vaak eenzijdig en bonzend of kloppend van karakter. De hoofdpijn is meestal zo heftig dat normaal functioneren niet meer mogelijk is, soms dagenlang want zo lang kunnen migraine aanvallen duren.

Een migraineaanval is een normale reactie van de hersenen op bepaalde prikkels en kan bij iedereen wel eens voorkomen. Het is een normale verdedigings- of uitlaatklepreactie van de hersenen op bepaalde, nog onbekende, maar waarschijnlijk veel voorkomende prikkels. Het wordt pas afwijkend wanneer iemand bij herhaling migraineaanvallen krijgt. Er is bij die persoon als het ware sprake van een verhoogde gevoeligheid door een verlaagde prikkeldrempel voor een groot aantal veel voorkomende prikkelfactoren, die bij ‘normale’ mensen, onder normale omstandigheden niet tot een migraineaanval leiden.

Deze gevoeligheid voor migraineprikkels is waarschijnlijk erfelijk bepaald, maar kan door bepaalde omstandigheden tijdelijk veranderen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Extreme vermoeidheid
  • Menstruatie
  • Atmosferische veranderingen
  • Ontspanning na stress

Een huisarts of neuroloog kan medicatie voorschrijven die helpt om de migraine-aanval te verminderen. Daarnaast kan de oefentherapeut deze medicatieve behandeling aanvullen met een actieve aanpak voor de patiënt zelf. Wanneer u goed inzicht krijgt in de factoren die bij u de prikkeldrempel beïnvloeden, kunt u meer grip krijgen op de klacht. Een goed evenwicht tussen belasting en belastbaarheid is belangrijk, maar in de huidige maatschappij soms best lastig om te vinden. Zowel gedragsmatige als lichamelijke vaardigheden kunnen u gaan helpen in het aanpakken van de migraine.

Uw behandelend oefentherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijn en werkt samen met neurologen van de ziekenhuizen in de regio.